DOLAR: 34.3 TL
EURO: 37.0 TL

1966’DA GİRESUN’UN BAZI İHTİYAÇLARI (2)

4 yıl önce
1.638 kez görüntülendi

Resim bulunamadı
Reklam

(Geçen haftanın devamı)
Devlet arşivlerinden edindiğimiz bazı belgelerden, 1966’da Giresun’un bazı ilçelerinin ihtiyaçları doğrultusundaki talepleri ve bu taleplere verilen resmî cevapları aktarmaya devam ediyoruz.
Espiye’ye bağlı Adabük köyünde 20 haneli bir mahallede 1966’da su ihtiyacı vardır. Bu mahalleye su borusu talebinde bulunulmuştur. Konuya yönelik talepte verilen bilgiler yanlış bulunmakla birlikte, su ihtiyacının giderilmesi konusunda resmî yazışma yapıldığı yanıtı verilmiştir: “Bahis konusu köy, 20 hanelik olmayıp İmamlı ve Öksüzlü mahalleleri olmak üzere 60 hanelik olup, su getirilmesi hususu YSİ. Genel Müd.ne Valilikçe yazılmıştır.”
Ayrıca Espiye-Adabük köyünün ihtiyacı olan 6 kilometrelik yolun stabilize edilmesi işinin de tamamlandığı bildirilmiştir.
Espiye’ye bağlı Kızılelma köyünün de (bugün Yağlıdere’ye bağlıdır) içme suyu ihtiyacı vardır ve bu ihtiyacı bildiren talebe, “Kızılelma köyü su tesisatının 6000 m. Boru temini ile 1966 yılı içinde yapılacağı valilikçe bildirilmiştir.” şeklinde cevap verilmiştir.
1966’da Espiye ilçesinin ihtiyaçları ve bunlara yönelik resmi girişimleri oldukça çoktu. Yağlıdere bucağına Ziraat Bankası’nın şubesinin açılması da istenmiş ancak yetkililerce lüzumsuz görülmüş, külfet kabul edilmişti. Verilen resmî cevap şöyleydi: “Bir Ziraat Bankası açılması her ne kadar vatandaşlarca taleb edilmekte ise de mahalli imkanlar bakımından buna lüzum olmadığı, böyle bir şey yapılmış olsa bile bunun fuzuli bir külfet olacağı Valilikçe bildirilmiştir.”
Espiye’de 1966’da Lahanos’tan yararlanılarak bir suni gübre fabrikası kurulması da yetkililerden istenmişti. Verilen resmî cevap, “Espiye ilçesindeki Lahanos pritli bakır madeninin Etibank’ça etüdleri tamamlanmaktadır. Vilayet’çe de yapılmakta olan bu yere ait yol en geç Eylül ayında faaliyete geçmiş olacaktır.” şeklinde olmuştu.
1966’da Espiye’deki hazine arazilerinin uzun vadeli olarak fakir köylüye verilmesi hususunda talep vardı. Ancak verilen cevapta; “Bu beldeye ait hazine arazilerinin tespiti için kadastroca ele alınmasından sonra dağıtımına başlanabileceği ilgililerce beyan edilen bu arazilerin pek cuzi olduğu, daha bir takım mevzuat yüzünden şimdilik halkın bu isteğinin yerine getirilmesi mümkün görülmemektedir.” bilgisi yer almıştır.
Aynı yıla ait, Eynesil’de “245.000.- liralık tasdikli elektrik projesi için istenen (Belediye için) 30.000.- liranın 50.000.-liraya çıkarılması” başlıklı talebe ilişkin resmî cevapta; “Belediyenin talebi halinde 50.000.-liralık kısa vadeli yardım yapılacağı İmar ve İskân Bakanlığından bildirilmiştir.” yazılmıştır.
1966’da Bulancak’a bağlı İnece köyünün içme suyu ihtiyacına yönelik verilen resmi cevapta da “İnece köyüne gelecek içme suyu 3. km. mesafeden geleceği cihetle etüde alınmıştır.” bilgisi verilmiştir. Yine bu yılda, Bulancak’a bağlı Piraziz bucağında daha önce vaat edilmiş olan adlî teşkilatın kurulması istenmiş olup, ancak olumsuz cevap alınmıştır: “Bulancak ilçesinin Piraziz Bucağına halk tarafından Adlî Teşkilat kurulması talep edilmekte ise de mezkur bucağın ilçe merkezine gayet yakın ve yolunun da asfaltla döşeli 1. sınıf yol olması sebebiyle bunun fuzuli bir şey olacağı düşünülerek lüzum görülmemektedir.”
11 Ağustos 1966 tarihli ve 2159 sayılı belgede de Şebinkarahisar’ın ihtiyaç ve taleplerine cevap verilmiştir. “Şebinkarahisar Belediyesi için bütçeye konan 30.000.-liranın bir an önce gönderilmesi” konulu talebe verilen resmî cevapta, “Belediye’ye yardım olmak üzere 5.000.-lira gönderildiği. Araç istekleri sıraya alınmış olup, bunlardan çekici traktör (Truck Bolster), buldozer tahsisi yapılmış, diğerlerinin sırası geldikçe verileceği Maliye Bakanlığı’ndan bildirilmiştir.” yazılmıştır. “Belediye’ye buldozer, bir greyder ve bir damperli kamyon Amerikan ihtiyaç fazlası malzemelerinden sağlanması” ve “Şebinkarahisar ilçesinde bozulan yolların onarımı için İller Bankasından istenilen 150.000-liralık kredinin gönderilmesi.” Konulu taleplere ilişkin resmi cevapta; “Belediyesinin tüzüğümüz hükümleri gereğince tesbit olunan hâlihazır istikraz kabiliyeti dolu olup, yollarının onarımı için 150.000.-liralık kredi istekleri İller Bankası programına dâhil olmadığından talep yerine getirilememiştir.” bilgisi verilmiştir. Yine, “Tamzara Hidroelektrik santralinin inşasına 1967 yılında başlanarak kısa zamanda hizmete girmesiyle Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinin elektrik davasının halledilmesi” konulu talebe “Valilikçe gerekli Bakanlığa intikal ettirildiği bildirilmiştir” şeklinde cevap verilmiştir. Belgede yer alan başka bir talep de “Şebinkarahisar ilçesinde bulunan şap ve diğer madenlerinin işletilmesi” hususudur ve cevaben “Gerekli etüdün yaptırılması hususunda ilgili Bakanlığa Valilikçe yazılmıştır.” bilgisi verilmiştir (BCA, 030 01 00 00 119 756 11 2, BCA, 030 01 00 00 119 756 11 3).

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık