DOLAR: 34.3 TL
EURO: 37.6 TL

ESPİYE’NİN EKONOMİSİ

Espiye’de ekonomi tarımsal ürün üretimine daha doğrusunu söylemek gerekirse fındık üretimine bağlıdır. Espiye ilçesinde hayatın fındık üzerine kurulu olduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. Tarıma elverişli arazinin %80’ininde, toplam ilçe yüzölçümünün %35’inde fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toplam olarak 8596 hektar alanda yetiştirilen fındığın üretim miktarı çeşitli etkenlere göre yıldan yıla değişmekte olup ortalama 6000 ton/yıl kadardır. İlçede her çiftçi ailesi başına ortalama olarak 15-16 hektarlık fındık bahçesi düşmekte olup 5150 aile tarafından (yaklaşık olarak nüfusun tümü) fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Fındık yetiştiriciliğini izleyen ikinci önemli ekonomik ürün çaydır. 16 köy ve mahallede toplam 1860 hektar alanda yapılan çay yetiştiriciliğinde dekara ortalama verim 1800 ton/yıl civarındadır. İlçede çay üretiminden başka mısır, patates ve karalahana, fasulye vb. diğer yerel sebze üretimi de yapılmaktadır. 8000 ton/yıl mısır üretimi de yapılmakta olup her geçen gün üretimi azalmakta, mısır ekili alanlara fındık bahçesi tesis edilmektedir. Üretilen mısır genelde ticari olarak değil çitfçi ailesinin kendi ihtiyacını karşılaması için üretilmektedir. Tarımsal üretim ile ilgili ayrıntı bilgi için “Tarım” sayfasını okumanızı öneririz.

Espiye’de “sanayi yoktur” denilse doğru kabul edilebilir. Birkaç adet küçük ölçekli tarımsal ürün işleme tesisi bulunmaktadır. 75 işçisi bulunan “Karadere Tarım Ürünleri Gıda San. ve Tic. Ltd.Şti.” günlük olarak 50 ton kabuklu fındığı kırıp iç fındık üretmektedir. Yine 30 işcisi bulunan “Özoğlu Gıda Mad. İthalat ve İhracat Ltd. Şti” ise günde 20 ton iç fındık işleme kapsaitesine sahip diğer bir tesistir. 18 elemanı istihdam eden “Yılmazlar Çay San. ve Tic. Ltd. Şti”inin günde 30 ton yaş çay işleme kapasitesine sahip bir işletmesi bulunmaktadır. Çeşitli nedenlerle kapasitesinin 1/3’ini kullanan bu işletmede 150 ton/yıl kuru çay (işlenmiş çay) üretilmektedir.

Espiye’de ticaret ve pazarlama faaliyetleri de genel olarak tarım ve ormancılık kökenlidir. İlçede 18 marangoz atölyesi, 15 demir doğrama atölyesi, 13 fırın, 40 lokanta, 100 çayocağı, ve kahvehane, 8 elektrikçi, 10 berber, 3 yorgancı, 3 mobilyacı, 3 pastane, 15 oto tamircisi, 9 terzi, 12 konfeksiyon-tuhafiye, 6 manifatura, 10 ayakkabıcı ve ayakkabı tamircisi olmak üzere 500 civarında işyeri hizmet vermektedir. İlçemizde bir adet demir export şirketi de bulunmaktadır.

İlçemizde “Esnaf ve Sanatkarlar Odası”, “Ziraat Odası”, “Fındık Tarım Satış Kooperatifi”, “Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi” gibi mesleki organizasyonlar faaliyet göstermektedir. İlçede bankacılık “Ziraat Bankası”, “Halk Bankası” ve “Akbank” şubelerince yürütülmektedir.

İlçemizin Şahinyuva Köyü’nde bakır ve çinko madeni işletilmektedir. “Lahanos Madeni” olarak bilinen bu kaynak önceleri devlet, daha sonra Karadeniz Bakır İşletmeleri ve en son olarak ta Koç Holding’e bağlı bir işletme tarafından işletilmiş olup şu an faal durumda değildir.

Espiye ilçesi Karadeniz iklim kuşağı içerisinde yer alması nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Yağı düzenli olup her mevsim yeterli yağış
almaktadır. Bu nedenle ilçe zengin bir orman ve bitki örtüsüne sahiptir. 17464 hektar orman alanı mevcut olup kestane, kızılağaç, meşe, kayın, göknar, sarıçam ve ladin en çok görülen ağaç türleridir. Bu denli zengin bir orman olmasına rağmen, ormanın Espiye ekonomisine katkısı yok denilebilecek kadar azdır. Ormanlar, devlet tarafından işletildiğinden ormanın ekonomiye katkısı sadece orman kesimi ve dikiminde iş gücü istihdamı bakımından olmaktadır.

İlçede büyük bir doğa turizmi potansiyeli mevcut olmasına karşın henüz ekonomiye bir katkısı yok gibidir. Sadece, yaz aylarında birkaç yaylada düzenlenen şenlikler kapsamında yapılan alışverişin ilçe ekonomisine bir miktar katkısı olmaktadır.

Yukarı Çık